Svetsko a naše – Jahorinska gondola

Svetsko a naše - Jahorinska gondola

Svetsko a naše - Jahorinska gondola

Danas je u Insbruku zvanično potpisan ugovor za jedan od najvećih projekata u novijoj istoriji Jahorine, izgradnja prve Jahorinske gondole. Ugovor su potpisali Olimpijski centar „Jahorina“ i austrijska kompanija „Lajtner“. Projekat je vredan oko 8 miliona evra.

Iz Olimpijskog centra „Jahorina“ navedeno je da je javna nabavka za izdragdnju Jahorinske gondole sprovedena u prethodnom periodu i da se početak radova može očekivati u narednih mesec dana.

Projektom gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivaće se parking kod Vučijeg mosta do veznog puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorišćenosti turističkog potencijala planine. Gondola će imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih lepota Jahorine. U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što će u konačnici dati mogućnost da svakog sata preveze preko 2700 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.

“Izgradnjom ove gondole eliminisaće se gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ekstremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla. Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu što nam je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala. Uskoro krećemo u radove čiji završetak planiramo do 1. decembra 2019. godine. Nakon toga planina će biti bogatija za još jednu zimsku, ali i letnju turističku atrakciju i da s njom Jahorina više neće biti ista”, istakao je g-din Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Svetsko a naše - Jahorinska gondola